Europæisk roulette

Europæisk roulette blev opfundet for omkring 400 år siden. Selvom spillet har eksisteret i mange år, er det stadigvæk et af de mest populære bordspil på online og fysiske casinoer i dag. Derudover er det et bordspil, der ofte er med i diverse film og tv-serier. 

Når det kommer til roulette, så findes der tre forskellige varianter. Dog mener vi helt klart, at europæisk roulette er den mest spillede variant. Dette skyldes formentligt, at europæisk roulette har langt bedre odds end amerikansk roulette. Ydermere er dette spil mere tilgængeligt end fransk roulette. 

Hvis du vil vide alt det, der er værd at vide om europæisk roulette, så er du havnet på den helt rigtige side. Her får du nemlig en fyldestgørende artikel om europæisk roulette.

Europæisk roulette

Roulettespillets historie

Der hersker en smule forvirring omkring, hvordan roulettespillet overhovedet kom til verdenen. Nogle påstår, at det var franske munke, der opfandt roulettespillet i 1600-tallet, fordi de kedede sig noget så grusomt. 

Andre hævder, at det var en franskmand ved navn Blaise Pascal, der ved et tilfælde opfandt spillet. Blaise Pascal var både fysiker, matematiker, læge og filosof, og han var egentligt i gang med at opfinde en form for evighedsmaskine eller regnemaskine. Men det blev i stedet til et roulettehjul, som han oprindeligt brugte til at lave tabeller. I bund og grund var det altså et, om man så må sige, uheld, at spillet blev opfundet.

Vi vil lade dig om at vælge, hvilken en af historierne eller teorierne du synes lyder mest plausibel. På det tidspunkt, hvor roulettespillet kom frem i Frankrig, var hasardspil populært i den franske overklasse og ved det franske hof. Derfor blev roulettespillet meget hurtigt populært. 

Roulettedugen og roulettehjulet i europæisk roulette

Roulettehjulet i europæisk roulette består af intet mindre end 37 felter. 18 af felterne er røde, mens 18 af felterne er sorte. Det sidste felt er grønt. Felterne i roulettehjulet skifter mellem at være sorte og røde således, at chancen for at lande på enten sort eller rød er fifty-fifty. 

Tallene i roulettehjulet går fra 0 til 36 og er fordelt på følgende måde på hjulet: 0-32-15-19-4-21-2-25-17-34-6-27-13-36-11-30-8-23-10-5-24-16-33-1-20-14-31-9-22-18-29-7-28-12-35-3-26. Tallene er altså ikke fordelt i den samme rækkefølge, som hvis du tæller fra 0 til 36. 

Kigger du derimod på roulettedugen eller roulettebordet, så er tallene fordelt i en rækkefølge ligesom, hvis du tæller fra 0 til 36. Det vil sige 1, 2, 3, 4, 5 og så videre. Tallene er fordelt i 3 rækker og 12 kolonner, hvor tallet 0 er øverst.  

Lyder det en smule kompliceret, så skal du ikke bekymre dig. Det er skam slet ikke så svært at lære at spille europæisk roulette. Du kan højst sandsynligt få det lært meget hurtigt, da reglerne er super enkle. 

Sådan foregår europæisk roulette

Hvis du står og kigger på spillere, der spiller roulette, så kan du se, at alle spillerne starter med at placere deres indsatser på roulettedugen. Dette gør de ved hjælp af såkaldte jetoner. 

Croupieren siger i starten af en spillerunde: ”Gør deres indsatser”. Når alle spillerne har placeret deres væddemål, så lægger croupieren en lille hvid kugle på den øverste kant af hjulet. Derefter sætter han eller hun hjulet i gang, så det spinner rundt. Det får kuglen til at bevæge sig i hjulet i et lille stykke tid, hvorefter den lander et sted på hjulet. 

Det tal, der står i feltet, er det vindende tal. Det er derfor spillernes opgave at prøve at forudsige, hvilket tal kuglen ender med at lande på efter et spin. Når kuglen er landet et sted, så bliver alle de væddemål, der ikke har vundet, fjernet fra roulettedugen. Derefter får de spillere, der har vundet, udbetalt deres gevinst. 

Når alt det ovenstående er overstået, starter hele processen forfra. Det er den hurtige og korte forklaring på de basale regler i europæisk roulette. Men der er også mulighed for at satse på andet end et enkelt tal i europæisk roulette. Det er ligeledes muligt at satse på en talrækkefølge, sort/rød, lige/ulige m.m.

Indsatsmuligheder i europæisk roulette

Som sagt er der flere forskellige indsatsmuligheder, når du spiller europæisk roulette. Dem kan du læse mere om i dette afsnit. 

Hver indsatsmulighed har sin helt egen udbetalingsrate. For eksempel får du en større gevinst ved at vinde et væddemål på et enkelt tal sammenlignet med, hvis du vinder, når du spiller på en kombination af tal. Men en kombination af tal giver en bedre gevinst end, hvis du spiller på eksempelvis rød/sort eller lige/ulige. 

Det er en fordel, hvis du har sat dig ind i, hvilke væddemål der giver en større gevinst end andre. Derved har du en bedre mulighed for at bedømme, hvilket væddemål der er det bedste for dig. 

Der findes to overordnede typer af indsatsmuligheder og væddemål, som du kan lave, når du spiller europæisk roulette. Der er tale om inside bets (indre væddemål) og outside bets (ydre væddemål)

Inside bets (indre væddemål) i europæisk roulette

Der er flere forskellige væddemål, du kan foretage, når du spiller med inside bets. Det er derfor op til dig, hvilke af disse typer af væddemål der er noget for dig. Måske er det kun et enkelt væddemål, der tiltaler dig? Eller måske vil du hellere spille på en blanding af væddemålene? Der er blandt andet disse inside bets:

Straight up bet

Et straight up bet er et væddemål, hvor du satser på et enkelt tal. Hvis du vinder sådan et væddemål, får du din indsats hele 35 gange tilbage. Dette gør væddemålet til det mest indbringende, når du spiller europæisk roulette. Til gengæld er din vinderchance så også kun på 2,7 %. Det er derfor ikke et væddemål, du bør vælge, hvis du kun har få penge at spille for. 

Split up bet

Hvis du ønsker at lave et split up bet, skal du satse dine penge på to tal, der er placeret ved siden af hinanden på roulettedugen. Det gør du ved at lægge din jeton på stregen mellem tallene. Hvis du vinder denne form for væddemål, får du din indsats 17 gange tilbage, hvilket er en del mindre end ved et straight up bet. Din vinderchance ligger med et split up bet på 5,4 %.

Street bet

For at lave et street bet skal du spille på tre tal i den samme række. Det viser du ved at lægge din jeton på stregen i begyndelsen af den række, som du har tænkt dig at satse på. Er du heldig, og vinder du sådan et væddemål, så får du din indsats 11 gange tilbage. Din vinderchance ligger på 8,10 %.

Corner bet

Corner bet er et væddemål, hvor du satser på fire tal, der er lige ved siden af hinanden på roulettedugen. Du lægger bare din jeton således, at den dækker et lille hjørne af de fire tal. Med dette væddemål kan du vinde din indsats tilbage 8 gange. Din vinderchance ligger på 10,81 %. 

Double street bet

Har du allerede prøvet at spille på et street bet, så er et double street bet blot en dobbelt kombination af et street bet. Du spiller altså på seks tal i stedet for tre tal. Du skal lægge din jeton, så den dækker hjørnerne af de to første tal på de to rækker. Hvis du vinder et double street bet, så får du din indsats 5 gange tilbage. Med dette væddemål er din vinderchance på 16,51 %.

Outside bets (ydre væddemål) i europæisk roulette

Outside bets er den anden overordnede type af væddemål i europæisk roulette. Hvis du finder disse væddemål interessante, skal du være opmærksom på, at det grønne nul er til husets fordel.

Det betyder, at hvis kuglen lander på det grønne nul, så er der ikke gevinst på nogen af de forskellige outside bets. I dette tilfælde scorer huset alle jetonerne og derved pengene. Gevinsterne er også lavere med outside bets. Til gengæld er dine vinderchancer større. Der er blandt disse outside bets:

Column bet 

Column bet er et væddemål, hvor du laver en indsats på en af de tre kolonner, der er på roulettedugen. Du skal lægge din jeton nederst ved den kolonne, som du vil satse på. Du satser altså på mange tal på samme tid. Hvis den lille hvide kugle lander på et af tallene i den kolonne, som du har satset på, så vinder du din indsats 2 gange tilbage. Desuden er din vinderchance helt oppe på 32,43 %.

Dozen bet

Ved at lave et dozen bet væddemål spiller du enten det første dusin, mellemste dusin eller sidste dusin tal på roulettedugen. Det vil altså sige, at du enten spiller på tallene 1 til 12, 13 til 24 eller 25 til 36. Du skal placere din jeton til venstre for de 12 tal, som du ønsker at spille på. Vinder du med denne type væddemål, får du din indsats 2 gange tilbage. Din vinderchance er på 32,43 %. Vinderchancen er altså nøjagtig den samme som ved et column bet.

Højt eller lavt bet

Med et højt eller lavt bet får du mulighed for at satse på enten alle de høje eller alle de lave tal på roulettedugen. Der er tale om tallene 1 til 18 (lav indsats) eller tallene 19 til 36 (høj indsats). Du skal lægge din jeton på roulettedugen, hvor der enten står 1 til 18 eller 19 til 36.

Hvis du tager tallet nul fra, har du altså mulighed for at satse på halvdelen af tallene på roulettedugen ved blot en enkelt indsats. Din vinderchance er på hele 48,64 %, og du vinder din indsats tilbage med 1 gang. Så hvis du har satset 25 kroner, vinder du en gevinst på 50 kroner.

Lige eller ulige bet

Hvis du gerne vil prøve at forudsige, om den hvide kugle lander på et lige eller et ulige tal, så skal du spille med et lige eller et ulige bet. Hvis du vil spille på de lige tal, skal du lægge din jeton i feltet ”Even” på roulettedugen. Er det derimod de ulige tal, du vil satse dine penge på, skal din jeton placeres på feltet ”Odd”.

Du vinder din indsats tilbage med 1 gang, og din vinderchance er på 48,64 %. Vinderchancen er den samme som ved et højt eller lavt bet.

Rødt eller sort bet

Du kan lave endnu en type væddemål, når du spiller europæisk roulette, og det er et rødt eller et sort bet. Laver du et rødt væddemål, satser du på, at kuglen lander på et rødt tal. 

Laver du et sort væddemål, satser du i stedet på, at kuglen vil ende med at lande på et sort tal. Du spiller altså på enten rød eller sort. Din jeton skal placeres på roulettedugen i feltet med den røde farve eller i feltet med den sorte farve.  

Vinder du denne type bet, får du din indsats 1 gang tilbage. Vinderchancen er på 48,64 %, hvilket svarer til væddemålene høj/lav og lige/ulige.

FAQ om europæisk roulette

Er det bedst at spille europæisk roulette eller amerikansk roulette?

Vi vil til enhver tid anbefale, at du spiller europæisk roulette, da dine vinderchancer er større med denne variant. Dette skyldes, at der er et ekstra felt i roulettehjulet i amerikansk roulette. Dette ekstra felt er forsynet med et dobbeltnul (00), og det giver en markant forringelse af dine vinderchancer. 

Hvor gammel skal jeg være for at spille europæisk roulette på et online casino?

For at spille europæisk roulette på et online casino med en licens fra den danske Spillemyndighed skal du være 18 år. Nogle online casinoer forlanger endda, at du skal være minimum 21 år. Minimumsalderen på 18 år er noget, som Spillemyndigheden har besluttet for at beskytte alle spillere.

Findes der kun en enkelt variant af europæisk roulette?

Hvis du går ind på et live casino hos et dansk online casino, vil du hurtigt opdage, at der findes flere varianter af europæisk roulette. Du kan derfor vælge lige præcis den variant, som du synes er sjovest.  

Kan jeg kun spille europæisk roulette på online casinoer med en dansk licens?

Nej, du kan sagtens spille europæisk roulette andre steder end på online casinoer med en dansk spillelicens. Du kan nemlig også tage på et landbaseret casino for at spille europæisk roulette. Derudover kan du spille spillet på et udenlandsk casino uden en dansk spillelicens. Vi anbefaler dog ikke den sidste mulighed, da det ikke er lige så sikkert at spille på udenlandske casinoer uden en dansk licens.  

Sidst opdateret 22. april 2022

Martin Hansen Martin Hansen Casino ekspert & ansvarlig for den generelle information Martin er en af vores største casino entusiaster. Med arbejdserfaring fra flere online casinoer, har han valgt at dele sin brede viden via en række forskellige hjemmesider herunder cazino.dk - hvilket vi er meget taknemmelige for. Martins hovedfokus er brugervenlighed, sikkerhed og support på de casinoer der bliver listet. Han bruger sin ekspertviden og sikrer at alt er som det skal være. Martin Hansen Signature