Hjerterfri

Forskellige steder på nettet finder du de sjoveste spil. Dem kan du bruge som underholdning, når du keder dig, eller som en udfordring, når du gerne vil udfordre dig selv lidt.

Hvis du trænger til lidt adspredelse eller til et frirum, kan du eksempelvis gå i gang med at spille hjerterfri online. Hjerterfri er et hyggeligt kortspil, der kræver fire personer. 

Men hvis du spiller hjerterfri online, så spiller du bare mod tre computere. Derfor behøver du ikke at samle hele familien eller alle vennerne for at hygge dig med hjerterfri. Læs med videre for at få meget mere at vide om kortspillet hjerterfri. 

hjerterfri

Hvad er hjerterfri?

Hjerterfri er et meget velkendt og populært kortspil. I mange år har spillet været brugt som ren og skær underholdning, men også som et godt konkurrenceindslag for hele familien på en kedelig regnvejrsdag eller en dejlig ferieaften. 

Kortspillet kan spilles af mellem 3 og 7 personer, men det mest ideelle er 4 personer. Det er desuden nemt at lære spillets regler, da de er meget enkle. Alle kan altså være med til at spille hjerterfri, når de gerne vil underholdes på bedste vis. 

Spillet er et såkaldt stikspil, og det er også hele dets formål. I hver spillerunde lægges der nemlig et kort ud ad gangen. Derefter tages der stik af det kort, der ligger øverst på bordet mellem alle de deltagende spillere. 

I hver spillerunde spilles der typisk til, at en spiller når 100 point. Når dette sker, er spillerunden slut, og alle spillere tæller deres point sammen.

Lær reglerne i hjerterfri

Når du skal spille hjerterfri, er det som sagt mest ideelt, at der er 4 personer med til at spille. Det hele handler om, at du skal få så lidt point som overhovedet muligt. For så er du nemlig vinderen. 

Eftersom at spillet hedder hjerterfri, så kan du nok regne ud, at det gælder om, at du går fri af hjerterne. Og det er ganske rigtig tænkt. Det er hjerterne, der giver point, og dem skal du helst undgå. 

Så overordnet handler spillet om, at du skal undgå stik med hjerter. Men spar dame spiller også en rolle. Derfor skal du ligeledes være opmærksom på dette kort. Spar dame bliver typisk kaldt for ”Sorte Maria” i hjerterfri.

Da spillet skal slutte på et eller andet tidspunkt, vælger de fleste typisk, at der skal spilles til, at en spiller når 100 point. Spilleren, der på dette tidspunkt har færrest point, er vinderen. Skulle det ske, at to af deltagerne har fået det samme antal point, ender spillet uafgjort. 

Spil hjerterfri online 

Vil du i gang med at spille hjerterfri online, så du altid kan spille spillet? Det er også drøn ærgerligt at have lyst til at spille hjerterfri, når du er alene hjemme. Men det er der heldigvis råd for. Du kan nemlig til enhver tid spille hjerterfri online. 

Så grib endelig chancen for at spille hjerterfri, når du har lyst. Det er ligegyldigt, om du vil spille hjerterfri kl. 3 om natten eller kl. 6 om morgenen. Online hjerterfri kan spilles når som helst og hvor som helst, da spillet er tilgængeligt døgnet rundt. 

Her på siden har vi fundet frem til en række casino sider, hvor du kan spille hjerterfri. Du skal blot vælge det sted, du synes bedst om. God fornøjelse med at kigge listen igennem. 

Sådan spiller du hjerterfri

Når alle spillerne kender spillets regler, er det tid til at komme i gang med at spille hjerterfri. Det er vigtigt, at alle kender reglerne, så I er sikret, at alle spiller hjerterfri på lige vilkår. Så tjek lige om alle er med på reglerne, inden spillet starter. Derefter er det tid til at spille hjerterfri, som foregår på følgende måde:

  • Til at starte med får hver spiller 13 kort således, at alle 52 kort i kortspillet er delt ud til spillerne.
  • Den spiller, der har fået klør 2, skal altid sætte spillet i gang. Det gør vedkommende ved at lægge klør 2 midt på bordet mellem alle spillerne.
  • Nu skal alle spillerne bytte kort ud fra, hvilken spillerunde det er (kommer i et senere afsnit).
  • Det er nu tid til at starte runden ved, at der lægges et enkelt kort ud af gangen. Der spilles med uret. Det vil sige, at spilleren, der sidder til venstre for den spiller, som lagde klør 2 på bordet, er den første, der skal af med et spillekort. 
  • Alle de andre spillere skal lægge et kort, der matcher kuløren klør.
  • Hvis en af spillerne ikke kan matche kuløren klør med et andet kort med kuløren klør, må vedkommende lægge et andet kort med en anden kulør.
  • Den spiller, der har lagt kortet med den højeste værdi, får stikket. Spilleren, som har fået stikket, skal starte med at lægge et nyt kort på bordet.

I den første spillerunde er det ikke tilladt hverken at spille en hvilken som helst hjerter eller spar dame ved det første stik. Ved de efterfølgende spillerunder må en hjerter heller aldrig lægges på bordet som det første spillekort. 

Der må kun lægges en hjerter, hvis spillerunden starter med en kulør, som du ikke har på hånden, eller hvis du ikke har nogle af de andre kulører på hånden. Altså så du kun har hjerter tilbage. 

Hver spillerunde slutter, når ingen af spillerne har flere kort på hånden. Derefter skal alle de deltagende spillere tælle deres point sammen i forhold til stik og værdien af kortene. Spillet bliver ved indtil, at en spiller når op på 100 point. 

Efterfølgende skal de andre spillere også tælle deres point sammen for at se, hvem der har vundet. Den spiller, der har vundet, er spilleren med færrest point. Hvis der er to spillere med samme antal point, er spillet endt uafgjort. 

Bytning af kort ved hver spillerunde i hjerterfri

I nogle af spillerunderne skal spillerne starte med at bytte kort efter, at de har modtaget de 13 spillekort. Det er forskelligt fra spillerunde til spillerunde, hvem af de andre spillere der skal byttes kort med – hvis der skal byttes kort. Herunder kan du se, hvordan det foregår alt efter spillerunden:

  • I starten af den første spillerunde skal du give tre kort til spilleren, der sidder til venstre for dig, mens du modtager tre kort fra spilleren, som sidder til højre for dig.
  • I starten af den anden spillerunde skal du give tre kort til spilleren, der sidder til højre for dig, mens du modtager tre kort fra spilleren, som sidder til venstre for dig.
  • I starten af den tredje spillerunde skal du give tre kort til spilleren, der sidder overfor dig, og du får tre kort fra denne spiller.
  • I starten af fjerde spillerunde skal der ikke byttes kort med nogen andre spillere.
  • I starten af femte spillerunde skal der startes forfra således, at det er spilleren til venstre, der skal byttes tre kort med. 
  • I starten af sjette spillerunde er det så spilleren til højre, der skal byttes tre kort med og så videre.

Kortenes pointværdi i hjerterfri

For at kunne tælle point sammen i hjerterfri er du nødt til at kende de forskellige spillekorts værdi. Det er meget hurtigt og nemt at huske, da stort set alle spillekortene har den samme værdi. Derudover er jokere ikke med i hjerterfri, så du behøver ikke at tænke yderligere over disse kort.

Alle kort, der ikke er hjerter, tæller ikke nogen point. De har altså en pointværdi på nul. Der er så lige en enkelt undtagelse, og det er spar dame. Spar dame (Sorte Maria) har en værdi på hele 13 point, så dette kort vil du meget gerne undgå. 

Alle hjerterne i kortspillet har en pointværdi på 1. Det vil sige, at hjerter es, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, knægt, dame og konge hver især giver 1 point. Det giver i alt 13 point. Lægges de 13 point sammen med spar dames 13 point, så betyder det, at der er 26 point i spil i hver runde. 

Hvis du eller en anden spiller ender ud med at have alle hjerterne og spar dame, så skal alle de andre spillere tildeles 26 point hver. Og spilleren med alle hjerterne og spar dame skal have 0 point. Så det kan være en taktik at prøve at få alle hjerterne samt spar dame. 

Tips og gode råd til hjerterfri

Hvis du gerne vil i gang med at spille hjerterfri, er det en fordel at læse vores tips og gode råd til dit spil. Det giver dig nemlig en bedre chance for at vinde, når du spiller hjerterfri. Så læs dem igennem og prøv at huske at bruge så mange af dem som muligt. 

Lad være med at bytte dine spar

Du skal ikke bytte dine spar, da du kan så kan risikere at sidde uden spar samt at få spar dame i bytte. Bytter du alle dine spar, kan du ikke forsvare dig selv, når en modspiller smider en spar. Herved er du nemlig nødsaget til at smide spar dame og indkassere 13 point. Med spar på hånden kan du også lokke spar dame frem hos en modspiller. 

Hvis du ikke har ret mange spar på hånden, og sidder du inde med enten spar es, spar dame eller spar konge, skal du se at komme af med disse kort. 

Byt aldrig hjerter es

Du bør aldrig bytte hjerter es, da du med dette kort kan agere stopklods for en person, der forsøger at samle alle hjerterne og spar dame. Hjerter es kan også være en fordel for dig selv, hvis du vil samle alle hjerterne og spar dame.

Byt gerne klør 2

Der er både fordele og ulemper ved at have klør 2 på hånden. Ulempen er, at du skal starte, så du hurtigt kommer af med et kort med en lille stikværdi. Fordelen er derimod, at hvis du har klør 2, kan du bytte den, så du forholdsvis nemt kan snuppe det første stik med et højt kort uden at få point. Det er fordelagtigt, da der ikke må indgå pointgivende kort i første runde. Efterfølgende får du så selv muligheden for at starte spillet. 

Byt altid spar dame til højre

Har du spar dame på hånden fra start, så byt kortet, når du kan bytte det til højre. Du skal nemlig altid spille efter spilleren til højre for dig, så det giver dig den bedst mulige måde at undgå at få spar dame. Hvis du kun har spar konge og spar es, er dette dog ikke en god idé. 

Du må aldrig bytte spar dame til venstre

I tråd med det forrige råd er det aldrig en god idé at bytte spar dame til venstre for dig. Det giver dig nemlig mindre kontrol over muligheden for at ende med spar dame. 

Byt aldrig din eneste klør væk

Derudover må du aldrig bytte din eneste klør væk, da dine modstandere derved ved, at du ikke har nogen klør allerede ved første stik. 

Kan du ikke undgå at tage point – smid dit højeste kort

Hvis du kommer i en situation, hvor du på ingen måde kan undgå at tage point, så skal du altid smide dit højeste kort. Det gør, at du er bedre stillet i resten af runden. Du bliver nemlig sandsynligvis ikke på et senere tidspunkt tvunget til at tage et stik i kortets kulør.

FAQ om hjerterfri

Kan jeg spille hjerterfri online? 

Ja, der er masser af muligheder for at spille hjerterfri online. Længere oppe på denne side, kan du finde en udførlig liste med alle de bedste steder, hvor du kan spille online hjerterfri. Så spil du bare løs, når du sidder alene og vil hygge dig.

Hvordan lærer jeg reglerne i hjerterfri?

Du kan hurtigt lære reglerne i hjerterfri, da reglerne er meget enkle. Du kan eksempelvis tage et kig her på vores side, hvis du gerne vil lære reglerne i hjerterfri.

Hvorfor hedder spillet hjerterfri?

Spillet hedder hjerterfri, fordi det gælder om ikke at få nogen hjerter. Hjerterne giver nemlig point, og da det er et kortspil, hvor det gælder om at få mindst point, så skal du undgå at få hjerter. Deraf navnet hjerterfri. Derudover giver spar dame en masse point, så hende skal du også forsøge at undgå.

Sidst opdateret 24. april 2024

Martin Hansen Martin Hansen Casino ekspert & ansvarlig for den generelle information Martin er en af vores største casino entusiaster. Med arbejdserfaring fra flere online casinoer, har han valgt at dele sin brede viden via en række forskellige hjemmesider herunder cazino.dk - hvilket vi er meget taknemmelige for. Martins hovedfokus er brugervenlighed, sikkerhed og support på de casinoer der bliver listet. Han bruger sin ekspertviden og sikrer at alt er som det skal være. Martin Hansen Signature